Opredjeljenje koje smo iskazali, želja za životom u nezavisnoj i slobodnoj državi Bosni i Hercegovini, znači obavezu svih nas da ovu državu stalno gradimo i da je bolju ostavimo generacijama koje dolaze. Za svoju nezavisnost Bosna i Hercegovina je kao malo koja država platila najveću cijenu, brojnim žrtvama i velikim razaranjem. Potvrđena i prepoznata kao dio zajednice evropskih država, danas Bosna i Hercegovina učvršćuje svoj put i stvara bolju budućnost. Život u slobodi, život u suverenoj Bosni i Hercegovini je kroz višestoljetnu prošlost naroda koji su Bosnu i Hercegovinu smatrali svojom domovinom, predstavljao najvažniji cilj i smisao borbe za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.

Ove godine se navršava 26. godina od sticanja nezavisnosti naše domovine koja je međunarodno priznata u svojim granicama. 1. mart se obilježava kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine još od 1992. godine. Naime, 29. februara i 1. marta 1992. godine, u Bosni i Hercegovini, održan je referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od SFRJ. Većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se tada pozitivno - glasali su za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana.

Prema statističkim podacima, na referendum je izašlo oko 64,31% građana s pravom glasa, a za nezavisnost BiH glasalo je njih oko 99,44%. Mnogi bosanskohercegovački Srbi su, prema instrukcijama njihovog političkog vrha, bojkotovali referendum, misleći da će tako onemogućiti ispravnost i legalnost istog.

BiH je dakle, proglasila svoju nezavisnost 1. marta 1992. godine, a kao odgovor na referendum, srpske paravojne formacije postavljaju barikade u Sarajevu i drugim bosanskohercegovačkim gradovima u kojima počinje prava agresija na građane BiH.

Asocijacija mladih SDA Novi Grad Sarajevo, povodom 1. marta Dana nezavisnosti BiH, odlučila je da upriliči niz aktivnosti u toku cijelog mjeseca marta, kako bi se obilježavanje ovog značajnog datuma za našu državu podiglo na jedan veći nivo. Cilj je povećati znanje i svijest mladih o značaju ovog datuma kao i stvaranju atmosfere patriotizma prema našoj domovini.

Draga naša jedina domovino, želimo ti sretan Dan nezavisnosti, budi nam sretna u svojoj slobodi, progresivna u svojim ciljevima, ponosna na sve one koji su svoje živote dali za tebe, i u ovim “teškim vremenima” ne gubi nadu za bolje sutra.

 

 

0
0
0
s2sdefault