Svečana akademija povodom obilježavanja 24. godišnjice pogibije prvog predsjednika općinskog odbora SDA Novi Grad Sarajevo - Safeta Hadžića, obilježena je u utorak 19.04.2016. sa početkom u 19:00 u Vijećničkoj sali Općine Novi Grad Sarajevo. 

Skupu su se obratili potpredsjednik OO SDA Novi Grad Sarajevo i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo -  mr. Semir Efendić, pomoćnik općinskog načelnika za boračka pitanja Općine Novi Grad Sarajevo - Tajib Delalić, jedan od osnivača SDA stranke, zatvorenik u devet logora - Irfan Ajanović i general u penziji - Ismet Hadžić Mutevelija. 

Svojim izlaganjem govornici  su istakli da je Safet Hadžić bio među prvim organizatorima  otpora bosanskohercegovačkih patriota koji su se usprotivili podjeli države i organizirali Patriotsku ligu BiH. Poginuo je 18.aprila 1992.godine u akciji izuzimanja naoružanja u fabrici namjenske industrije "Pretis" u Vogošći.  U to vrijeme obavljao je  dužnosti predsjednika kriznog štaba Patriotske lige za regiju Sarajevo. 

Posthumno mu je dodijeljen čin brigadnog generala i odlikovan je ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan" 1992. godine, a "Ordenom heroja oslobodilačkog rata" 1994. godine. 

Izvođenjem ilahija manifestaciju su uljepšale članice hora "Šapat srca."

  

        

 

        

 

        

 

        

 

        

 

0
0
0
s2sdefault