U organizaciji SDA Novi Grad Sarajevo, mjesnih odbora Alipašinog Polja (A, B i C faza),  07. i 08. oktobra 2017. godine, organizirana je dvodnevna posjeta Krajini. Delegaciju je predvodila dopredsjedavajuća Gradskog vijeća Grada Sarajeva i vijećnica u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo Edina Gabela.

Obilazak bosanskohercegovačkih gradova je tradicionalna aktivnost  mjesnih odbora Alipašinog Polja. U prethodnom periodu delegacija mjesnih odbora Alipašinog Polja obišla je  Hercegovinu, Podrinje i Srednju Bosnu.

Prva posjeta u  obilasku Krajine bio je Bihać. Domaćini Općinskog odbora SDA  Bihać su dočekali delegaciju i obišli  znamenitosti grada: Muzej Prvog zasjedanja AVNOJ-a, Kapetanovu kulu, džamiju Fethiju i proučili fatihu na mezaru rahmetli dr. Irfana Ljubijankića (osnivača SDA u Krajini i ministra vanjskih poslova BiH).

U Bosanskoj Krupi pukovnik Hilmija Suljić  je delegaciju  upoznao sa novijom historijom ovog grada. Dočekani u Cazinu od strane rukovodstva Općinskog odbora SDA Cazin posjetili su  medresu “Džemaludin Čaušević” te uz šetnju u večernjim satima obišli ostatak grada.

U Velikoj Kladuši delegaciju je dočekao predsjednik OO SDA Asmir Ćufurović i predsjednica Asocijacije žena Bisenija Mušedinović sa velikim brojem članova stranke. Položili su cvijeće na šehidskom spomen-obilježju te su  obišli  stari dio grada.

Nakon Velike Kladuše delegacija je posjetila Bužim i turbe narodnog heroja Izeta Nanića. Dočekani od strane šefa Kluba u ime Općinskog odbora Bužim Agana Bunića, put su nastavili prema starom dijelu grada i Drvenoj džamiji  gdje je mjesni imam ef. Emir Grošić održao predavanje o novijoj historiji Krajine  i Bužima.  

Delegacija mjesnih odbora Alipašinog Polja posjetila je Banja Luku i džamiju Ferhadiju. Poslije obavljanja ikindije namaza uslijedio je povratak u Sarajevo. 

 

 

 

 

0
0
0
s2sdefault