Close

Nakon 28 godina od masakra u Sokolini kod Ilijaša jecaji, tuga i bol za 48 ubijenih Bošnjaka

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

U mjestu Sokolina kod Ilijaša obilježena je još jedna tužna godišnjica otkako je agresor, prije 28 godina u autobusu svirepo ubio 48 Bošnjaka iz naselja Ahatovići, Bojnik i Dobroševići, i stradanja 18 šehida i poginulih boraca Armije RBiH, koji su u pokušaju proboja prema slobodnoj teritoriji, poginuli na brdu Ranovača, braneći svoj narod i domovinu od agresora.

 

U Sokolini i ovoga 14. juna, jecaji, suze, tuga i bol za nevino ubijenim, onima koji su nakon 14-dnevnog mučenja i torture u logoru Rajlovac, autobusom dovezeni u mjesto Sokolina, gdje su na zvjerski način ubijeni. Neprijateljski vojnici po dolasku u Sokolinu naredili su zarobljenicima da legnu na pod autobusa, a onda su autobus zasuli granatama, mecima i bombama. Od 56 zarobljenika osam ih je preživjelo,od kojih je jedan u međuvremenu preminuo, a ostali su živi svjedoci ovog strašnog zločina.

 

Elvir Jahić, imao je svega 19 godina kada je zarobljen i odveden u logor u Rajlovac, jedan je od preživjelih i stopostotni invalid. On je podsjetio na dešavanja iz tog perioda.

 

“Nakon višednevnih pokušaja da se odupremo agresoru, zarobljeni smo i odvedeni u logor u Rajlovcu. Jedno jutro su nam kazali da idemo na razmjenu, ali su nas prevarili i dovezli u Sokolinu kako bi nas mučki ubili. Agresorski vozač i vojnici su izašli iz autobusa i onda je počela kanonada iz raznog oružja, od granata, bombi, puščanih metaka… Nakon što su prestali, ostala su raskomadana tijela, a oni su otišli sa mjesta zločina. Iako teško ranjen, nekako sam uspio dopuzati do obližnjeg potoka, gdje sam pokušao skratiti sebi muke udarajući se kamenom u potiljak kako bih izgubio svijest, ali nisam uspio. Vratio sam se puzajući u autobus gdje sam proveo noć među mrtvim tijelima. Pronašli su nas mještani sela Ravne, Homar i Vukasovići i spasili nas kojeismo preživjeli, a poginule borce dostojanstveno ukopali,”, ispričao je Jahić prisjetivši se da je i tog 14. juna 1992. godine, bila nedjelja kao i danas.

 

Veliki broj porodica, preživjeli borci i logoraši, delegacije OO SDA Novi Grad Sarajevo i Općine Novi Grad Sarajevo, te predstavnici Općine Ilijaš, Kantona Sarajevo, boračkih udruženja, stanovnici Ahatovića, Bojnika i Dobroševića, položili su cvijeće na mjestu masakra i odali počast žrtvama.

Ubijenim Bošnjacima u Sokolini podignuto je spomen-obilježje, autobus u kojem su dovezeni i ubijeni još se nalazi na istom mjestu i svjedoči o nezapamćenom zločinu počinjenom nad nedužnim ljudima.

 

Općina Novi Grad uradila je reparaciju i natkrivanje autobusa, kako bi se sačuvao od propadanja.

 

Nakon polaganja cvijeća i učenja Fatihe kod spomen-obilježja Sokolina, brojne delegacije odale su počast i žrtvama na mjestu masovne grobnice i spomen ploče u mjestu Ravne.

 

 

NAJNOVIJE

Obilježavanje godišnjice deblokade Dobrinje

Jedinstvena organizacija boraca “Unija veterana Novi Grad Sarajevo” svake godine obilježava 2. septembar kao Dan godišnjice deblokade Dobrinje. Cijele 1992. godine odvijale su se borbe