Close

29. godišnjica smrti Heroja Ramiza Salčina

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Delegacija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH koju su činili predsjednik Kluba zastupnika SDA doc.dr Adnan Efendic i zastupnik Tašo Dacić, učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na spomen ploču podignutu na mjestu pogibije Ramiza Salčina u Saraj Polju obilježili su 29.godišnjicu smrti heroja Ramiza Salčina.
Neiscrpna energija i nesalomljivi duh Ramiza Salčina bili su pokretačka snaga u organiziranju naroda, formiranju jedinica i njihovom opremanju i naoružavanju, pripremi otpora nadolazećoj agresiji na BiH. Sa saborcima je postavio straže još u februaru 1992. Početkom marta iste godine spriječio je izlazak agresora na brdo Mojmilo i zauzimanje strateških položaja. Salčin je bio neustrašiv i nepokolebljiv i kao takav postavljen je za komandanta Općinskog štaba odbrane Novog Grada. Komandovao je i koordinirao sve sudbonosne bitke od Milinkladske, Hrasnog brda, bitke za vodovod Mojmilo, Žuč, Azića..
Posthumno je 1994. godine odlikovan najvišim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”, a dobitnik je i ordena “Zlatni grb s mačevima”. Po njegovom imenu u Sarajevu postoji dvorana, ulica i trg.

NAJNOVIJE

Obilježavanje godišnjice deblokade Dobrinje

Jedinstvena organizacija boraca “Unija veterana Novi Grad Sarajevo” svake godine obilježava 2. septembar kao Dan godišnjice deblokade Dobrinje. Cijele 1992. godine odvijale su se borbe

Kratka pamet Stranke za BiH

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić sinoć je iskritikovao vlast u FBiH zbog odnosa prema projektu Blok 7 TE u Tuzli. Efendić je bez sumnje