Close

29. godišnjica smrti Heroja Ramiza Salčina

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Delegacija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH koju su činili predsjednik Kluba zastupnika SDA doc.dr Adnan Efendic i zastupnik Tašo Dacić, učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na spomen ploču podignutu na mjestu pogibije Ramiza Salčina u Saraj Polju obilježili su 29.godišnjicu smrti heroja Ramiza Salčina.
Neiscrpna energija i nesalomljivi duh Ramiza Salčina bili su pokretačka snaga u organiziranju naroda, formiranju jedinica i njihovom opremanju i naoružavanju, pripremi otpora nadolazećoj agresiji na BiH. Sa saborcima je postavio straže još u februaru 1992. Početkom marta iste godine spriječio je izlazak agresora na brdo Mojmilo i zauzimanje strateških položaja. Salčin je bio neustrašiv i nepokolebljiv i kao takav postavljen je za komandanta Općinskog štaba odbrane Novog Grada. Komandovao je i koordinirao sve sudbonosne bitke od Milinkladske, Hrasnog brda, bitke za vodovod Mojmilo, Žuč, Azića..
Posthumno je 1994. godine odlikovan najvišim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”, a dobitnik je i ordena “Zlatni grb s mačevima”. Po njegovom imenu u Sarajevu postoji dvorana, ulica i trg.

NAJNOVIJE

Obilježavanje godišnjice deblokade Dobrinje

Jedinstvena organizacija boraca “Unija veterana Novi Grad Sarajevo” svake godine obilježava 2. septembar kao Dan godišnjice deblokade Dobrinje. Cijele 1992. godine odvijale su se borbe