Close

Obilježen Dan državnosti BiH: Predstavnici OO SDA Novi Grad Sarajevo proučili Fatihu i položili cvijeće na Centralno spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Povodom obilježavanja Dana državnosti BiH predstavnici OO SDA Novi Grad Sarajevo proučili su Fatihu i položili cvijeće na Centralno spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Novog Grada.

 

 

 

U Mrkonjić-Gradu je 25. novembra 1943. godine održano je Prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a na kojem je obnovljena državnost BiH. Odlukom na ovom zasjedanju BiH je definirana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava.

 

U Rezoluciji koja je usvojena ističe se da BiH nije ni srpska, ni muslimanska, ni hrvatska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska.

 

Na Drugom zasjedanju u Sanskom Mostu 1944. godine, ZAVNOBIH se konstituira u najviši organ državne vlasti BiH.

 

Ovom i nizom drugih odluka BiH je ostvarila vjekovne težnje svojih naroda da ujedinjenjem, u svojoj državnoj zajednici, oslobođeni prevlasti i tutorstva drugih država, osiguraju svoj slobodan razvitak.

 

SDA Novi Grad Sarajevo svim iskrenim patriotama želi sretan Dan državnosti jedine nam domovine Bosne i Hercegovine.

NAJNOVIJE

Obilježavanje godišnjice deblokade Dobrinje

Jedinstvena organizacija boraca “Unija veterana Novi Grad Sarajevo” svake godine obilježava 2. septembar kao Dan godišnjice deblokade Dobrinje. Cijele 1992. godine odvijale su se borbe