Close

AM SDA Novi Grad Sarajevo organizirala manifestaciju “Ima jedan grad Srebrenica”

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Manifestacija „Ima jedan grad Srebrenica“ tradicionalna je aktivnost Asocijacije mladih SDA Novi Grad Sarajevo preko 15 godina.

 

Ove godine organizacija manifestacije, koja je održana 09. jula u hotelu “Ibis” zahtijevala je drugačije uslove zbog pandemije koronavirusa.

 

Međutim, to nije spriječilo članove AM SDA Novi Grad Sarajevo da na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici pripreme prigodan program i uz poštivanje naredbi Krzinog štaba, ostave svoj doprinos u borbi za očuvanje sjećanja na događaje iz jula 1995. godine i borbi protiv negiranja genocida.

 

Manifestacija je otvorena poezijom pod nazivom „Vapaj Srebrni“ u izvedbi Nidžare Džanko i Izeta Mujezina.

 

Moderatorica Berina Orman je nakon uvodnog pozdravljanja pozvala predsjednika AM SDA Novi Grad Sarajevo dr. Bekira Rovčanina, a potom i potpredsjednika OO SDA Novi Grad i načelnika Općine Novi Grad mr. Semira Efendića da se obrate.

 

Dr. Rovčanin je istakao kako je Srebrenica bolna rana Bošnjaka, te je naveo važnost stalnog sjećanja na navedeni događaj.

 

Mr. Efendić u svom obraćanju prisutnima je objasnio kako je AM SDA Novi Grad prvi put organizirala manifestaciju „Ima jedan grad Srebrenica“ još prije nego što je otvoren Memorijalni centar u Potočarima i time Srebrenica postala tema o kojoj se svakodnevno govori. Napomenuo je da je na nama, kao društvu, da njegujemo kulturu sjećanja na genocid u Srebrenici.

 

Šaha Isaković i Almira Džanko, djevojke koje duži niz godina njeguju islamsku duhovnu muziku, prisutnima su se predstavile sa dvije ilahije „Nemoj žalit suzama“ i „Džennet je pod majčinim nogama“.

 

Kao i svake godine gosti manifestacije su članice Udruženja „Majke Srebrenice“. Ovaj put prigodan govor ispred „Majki Srebrenice“ održala je gospođa Ramiza Gurdić. Gurdić je ispričala svoju životnu priču, a njen zaključak je glasio da svaka žrtva srebreničkog genocida mora imati nišan, jer će se na taj način znati tačan broj ubijenih.

 

Bivša direktorica Instituta za historiju gospođa dr. Senija Milišić bila je gost predavač, te je u svom obraćanju objasnila odnose među nacionalnim grupama na Balkanu od kraja 18. stoljeća do danas.

 

Milišić smatra da je za očuvanje sjećanja na genocid u Srebrenici i agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu potrebno uključiti sve institucije koje se bave kulturom sjećanja, a to uključuje i pisanje udžbenika za osnovnu i srednju školu, koji bi govorili o navedenim temama.

 

Članovi AM SDA Novi Grad u prethodnom periodu posjetili su nanu Eminu Dizdarević, koja je u periodu pada Srebrenice porodila preko 70. beba. Iako je imala jako malo znanja o porađanju, Emina je preuzela odgovornost i pomogla ženama da rode djecu, koji danas kao odrasli ljudi širom svijeta pričaju o genocidu u Srebrenici. Prilikom posjete sa Eminom Dizdraveć je snimljen kratak film koji govori o njenim aktivnostima u najtežem periodu za naš narod. Posljednja tačka manifestacije „Ima jedan grad Srebrenica“ bio je upravo film o našoj heroini Emini Dizdarević. Riječ je o jednoj hrabroj bošnjakinji koja je pomagala da se rađaju novi životi dok se po bosanskohercegovačkim poljima i brdima sijala smrt.

 

Ovim putem Asocijacija mladih SDA Novi Grad poziva sve građane Bosne i Hercegovine da nikada ne dozvolimo da se zaboravi genocid u Srebrenici i da ne dozvolimo da se istina o genocidu relativizira.

 

Krv naših šehida i kosti nevino stradalih nas obavezuju da cijelom svijetu govorimo istinu o agresiji na našu domovinu i da se svakim danom borimo za jaču i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu.

NAJNOVIJE

Obilježavanje godišnjice deblokade Dobrinje

Jedinstvena organizacija boraca “Unija veterana Novi Grad Sarajevo” svake godine obilježava 2. septembar kao Dan godišnjice deblokade Dobrinje. Cijele 1992. godine odvijale su se borbe