Close

Apel vlastima KS: Hitno zaposliti nedostajući medicinski kadar i izmjeniti zakon kojim bi se domovi zdravlja dali općinama na upravljanje

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

U Općini Novi Grad Sarajevo danas je održana zajednička press konferencija predstavnika Općine, Doma zdravlja “Novi Grad” i klubova vijećnika Općinskog vijeća Novi Grad na kojoj je, po ko zna koji put ukazano na višegodišnji problem nedostataka medicinskog kadra u JU Dom zdravlja KS, koji je najizraženiji u Organizacionoj jedinici Dom zdravlja “Novi Grad“, a zbog čega najviše trpe naši građani, koji nemaju adekvatno pruženu zdravstvenu zaštitu.

Prisutnim medijima obratili su se načelnik Općine Novi Grad mr. Semir Efendić, direktor Doma zdravlja “Novi Grad“ dr. Abel Baltić, predstavnici vijećnika najbrojnijih klubova DF-a i SBB-a Mirza Trhulj i Sanela Fijuljanin i drugi predstavnici političkih subjekata OV Novi Grad.

Iznijeli su zajednički stav da se hitno moraju popuniti nedostajući medicinski kadrovi u Domu zdravlja i omogućiti normalno funkcionisanje primarne zdravstvene zaštite. Ukazali su na činjenicu da već duži period domu zdravlja nedostaje između jedne trećine i jedne četvrtine uposlenika, da u svakom domu zdravlja i ambulanti najčešće radi samo po jedan ljekar u smjeni, te da vrlo često primi više od 100 pacijenata dnevno, tako da je nemoguće pružiti adekvatnu zdravstvenu uslugu.

Upućen je zahtjev vlastima u KS, Ministarstvu zdravlja, Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo da se promjeni zakon i da se domovi zdravlja u Kantonu Sarajevo, kao i u svim drugim kantonima u BiH, prepuste na upravljanje lokalnim zajednicama. Nigdje osim u Sarajevu, domovima zdravlja ne upravlja kantonalna institucija. Općine vrše upravljanje domovima zdravlja i to rade puno efikasnije, a pored toga, domovi zdravlja se ne finansiraju kroz budžet Kantona, već ih finansiraju zavodi zdravstvenog osiguranja kroz doprinose koji građani plaćaju, istaknuto je na današnjoj konferenciji za medije.

„Najodgovornije od strane vlasti u KS je da pitanje upravljanja domovima zdravlja prepuste lokalnim zajednicama, kao što je to i u svim kantonima u BiH, izuzev Kantona Sarajevo, jer ovako više ne može, mi nemamo drugog načina osim da i javnost pozovemo da nam u tome pomogne. Smatramo da je hitno potrebno izmijeniti zakon i upravljanje domovima zdravlja pojednostaviti na način da ono ne bude dio političke trgovine u Skupštini, pa da sada jedna od minornih stranaka u Skupštini KS dobije upravljanje nad domom zdravlja, bez mogućnosti uticanja drugih. Vjerujem da se tu krije i razlog zašto se sistem prijema uposlenika u domove zdravlja komplikuje. Dok god bude postojao ovaj trougao (Ministarstvo, Vlada i Zavod zdravstvenog osiguranja), i dok bude postojala obaveza da Vlada odobrava svako zapošljavanje doktora, ovo pitanje neće se riješiti“, rekao je načelnik Efendić.

Od Vlade KS je zatraženo da se hitno primi određen broj ljudi u domove zdravlja, kako bi se mogla obavljati funkcija primarnog zdravstva u Kantonu Sarajevo. Narušen sistem primarnog zdravstva, narušava i druge nivoe sekundarnog i tercijarnog zdravstva, koji također ne mogu efikasno raditi, zaključeno je.

Građani opravdano nezadovoljni zdravstvenom zaštitom

Direktor Doma zdravlja “Novi Grad” dr. Abel Baltić naglasio je kako problem s nedostatkom medicinskog kadra imaju posljednjih pet godina. “Prije svega ne zapošljava se toliko ljekara koliko je to predvidjela plava knjiga, odnosno naša sistematizacija koja kaže da jedan tim porodičnog ljekara čine jedan porodični ljekar i jedna medicinska sestra. Druga stvar je što nemamo odgovor šta se dešava s ljekarima koji odlaze na specijalizaciju i čije pacijente kasnije pregledaju drugi ljekari, jer je on na specijalizaciji, a na njegovo mjesto ne prima se niko novi. Treći problem je što nije na vrijeme planiran odlazak u penziju”, istakao je Baltić.

Dodao je i kako potpuno suosjeća s građanima koji su opravdano nezadovoljni zdravstvenom zaštitom i uslugama. “Najveći razlog svemu tome je nedostatak medicinskog kadra. Mi bismo u Novom Gradu trebali imati, prema našoj sistematizaciji, 61 porodičnog ljekara, a imamo 55 ljekara, ali od tih 55, dva ljekara su na specijalizaciji, četiri su na porodiljskom i jedan na dugom bolovanju. Zamjene za njih nema”, rekao je Baltić.

Prisutnima se obratio i Mirza Trhulj, predstavik Kluba vijećnika DF-a koji je istakao da je OV više puta upućivalo inicijative prema Vladi KS, i da nikada nisu dobili odgovor, niti se išta uradilo po tom pitanju.

Sanela Fijuljanin, predstavnica Kluba vijećnika SBB-a Novi Grad kazala je da je današnja press konferncija apel da se pomogne ovim ljudima obzirom na omjer broja stanovnika općine i uposlenih medicinara. „Podatak da jedan tim porodične medicine ima do 2.000 pacijenata znači da statistički podaci pokazuju da jedan tim vodi oko 4.000 pacijenata“, dodala je Fijuljanin.

NAJNOVIJE

Obilježavanje godišnjice deblokade Dobrinje

Jedinstvena organizacija boraca “Unija veterana Novi Grad Sarajevo” svake godine obilježava 2. septembar kao Dan godišnjice deblokade Dobrinje. Cijele 1992. godine odvijale su se borbe