Close

Delegacija OO SDA Novi Grad odala počast rahmetli Aliji Izetbegović i Safetu Hadžić

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Delegacija OO SDA Novi Grad, položila je cvijeće i proučila Fatihu na Šehidskom mezarju Kovači i na taj način oblilježila 17. godišnjicu smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika nezavisne Republike Bosne i Hercegovine, jednog od osnivača i prvog predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA).

 

Rahmetli predsjednik Alija Izetbegović ostat će upamćen kao jedna od ključnih historijskih figura moderne historije BiH. Osim političkog angažmana bavio se i pisanjem, te je autor većeg broja publicističkih radova, studija i knjiga. Njegova djela su prevođena na nekoliko stranih jezika, a posebno se ističu: “Islam između istoka i zapada”, “Rat i mir u Bosni i Hercegovini”, te “Moj bijeg u slobodu: Bilješke iz zatvora 1983-1988”.

 

 

Delegacija OO SDA Novi Grad proučila je Fatihu i položila cvijeće i na mezar brigadnog generala Armije RBiH, rahmetli Safetu Hadžiću. Rahmetli Safet Hadžić je izgubio život na kapiji preduzeća “Pretis”, prilikom pokušaja da iz kruga tog preduzeća izvuče naoružanje i municiju neophodnu za odbranu Sarajeva. Odlikovan je najvećim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”.

NAJNOVIJE

Obilježavanje godišnjice deblokade Dobrinje

Jedinstvena organizacija boraca “Unija veterana Novi Grad Sarajevo” svake godine obilježava 2. septembar kao Dan godišnjice deblokade Dobrinje. Cijele 1992. godine odvijale su se borbe