Close

16 Aprila, 2020

Efendić obišao radove u Dobroševićima: Značajno je da građevinska operativa radi i da radnici ne moraju ići na biro za zapošljavanje

U okviru nastavka projekta gasifikacije u općini Novi Grad Sarajevo privode se kraju radovi na izgradnji primarnog gasovoda u naselju Dobroševići.

Tim povodom načelnik Općine Novi Grad Sarajevo danas je zajedno sa izvođačem radova i sa saradnicima obišao gradilište.

“Ovaj dio naše općine ranije nije imao gasnu mrežu. U proteklim godinama primarna gasna mreža provedena je ispod autoputa, ispod rijeke Bosne i sada se radi primarni gasovod na ovoj lokaciji u dužini od 1,5 kilometara, čime se stiču preduslovi da se pet ulica i više od 150 stambenih individualnih objekata priključi na gasnu mrežu. Izbor energenata koje će domaćinstva koristiti njihov je lični izbor, ali sigurno će značajan broj njih koristiti gas kao osnovni energent, što je zapravo nama i jako važno. Svi znamo u kakvom se stanju Sarajevo nalazi u zimskim mjesecima, a problem zagađenosti zraka se tada ne može riješiti, jer to se  rješava planski i sistemski kroz dugogodišnji period”, kazao je načelnik Semir Efendić.

Jasmin Bandić inžinjer za održavanje i izgradnju gasnih mreža istakao je kako je zadovoljan dinamikom izvođenja radova naglasivši da je sa današnjim danom izgrađeno 650-700 metara mreže, a da je za završetak preostalo još svega nekoliko dana rada u narednoj sedmici, čime će ovaj projekat biti okončan.

Da su Dobroševići trenutno jedno veliko gradilište potvrdio je i Ismet Žiga, predsjednik savjeta ove mjesne zajednice: “Mislili smo da će sa pojavom ove pandemije sve stati, a ustvari radovi nisu stali. Pored ovog projekta koji je od velikog značaja za građane ove mjesne zajednice, mi danas obilazimo i drugi veliki projekat, a to je projekat izgradnje vodovodne mreže, čime će se jedan dio ulica skinuti sa lokalnog vodovoda”, kaže Žiga.

Riječ je zapravo o izgradnji vodovodne mreže u dužini od 1,5 km.  Za domaćinstva koja su se do sada vodom snabdjevala sa lokalnog vodovoda Djevojačke vode, redukcije vode naročito u ljetnom periodu bile su redovne. Realizacijom ovakvih projekata Općina Novi Grad Sarajevo uspijeva vodovodni sistem širiti u punom kapacitetu, tamo gdje je on najpotrebniji. Izgradnjom ove vodovodne mreže mještani ovog naselja će prvi put dobiti gradsku vodu sa odgovarajućim pritiskom. Oni se nadaju da će radovi biti završeni do ljeta, te da redukcija više neće biti.

“Mogu reći da sam zadovoljan da barem građevinska operativa nije zaustavljena sa svime što se dešava u našoj zemlji, regiji i svijetu kada je u pitanju bo   rba protiv globalne pandemije koja se širi. Mislim da je značajno da građevinska operativa radi, da njihovi radnici ne moraju ići na čekanje ili biro za zapošljavanje. Ako smo nastavkom realizacije naših projekata doprinjeli tome i stabilizaciji barem građevisnkog sektora to je dobro”, zaključio je načelnik Efendić.

16 Aprila, 2020