Close

Ekipe “Lokoma” u akciji uređenja zelenih površina izvan stambenih blokova koje ne održava KJKP “Park”

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ekipe javnog preduzeća “Lokom” već nekoliko dana rade na čišćenju i uređenju zelenih površina izvan stambenih blokova, uz riječna korita, saobraćajnice, igrališta i pristupne puteve u novogradskim naseljima, koji su obrasli travom, korovom i šibljem, a niko ih ne održava.

 

Inače, preduzeće “Lokom” održava zelene površine u Centaru “Safet Zajko”, Sportsko – rekreacionom centru “Srce” u Buća Potoku, zatim kružne tokove na području općine Novi Grad, korito rijeke Dobrinjke, kao i pojase uz lokalne saobraćajnice, gdje za tim postoji potreba, ali i pojase uz magistralne ceste, gdje upravitelji nažalost ne vrše svoju obavezu održavanja, kao što su ulice Safeta Zajke i Safeta Hadžića.

 

Održavanje zelenih površina unutar naselja i uz glavne gradske saobraćajnice, obaveza su kantonalnog javnog komunalnog preduzeća “Park”.

 

Protekle sedmice ekipe “Lokoma” radile su na uređenju korita i zelenog pojasa uz riječno korito Dobrinje, nizvodno od granice sa manjim bh. entitetom do spoja sa općinom Ilidža, gdje su vršili košenje i uklanjanje trave, te uklanjanje otpadaka koje građani ostavljaju iza sebe. Nakon toga, nastavili su uređenje površina uz magistralne saobraćajnice, kružne tokove, pristupne puteve, prilaze mjesnim zajednicama i drugim objektima od javnog značaja. Radili su na uklanjanju i odvozu otpadaka, košenju trave pored lokalnih saobraćajnica, potkresivanju drveća i žive ograde uz pristupne puteve, te zalijevanju cvijetnih površina.

 

Danas su radnici “Lokoma” kosili travu na prostoru oko sportskog igrališta u ulici Potur Šahidijina i spomen – obilježja ubijenoj djeci MZ “Alipašin Most -1”, te uz cestu u ovom dijelu naselju.

 

Također, uređene su površine uz magistralne ceste u ulici Safeta Zajke, od ulica Esada Midžića do Smaje Šikala, u Boljakovom Potoku, zatim pojas uz ulicu Safeta Hadžića, u Švrakinom Selu, prostor oko mjesnih zajednica “Briješće” i “Naselje heroja Sokolje”, kao i kružni tokovi na Mojmilu, LOT-u 2 C, te kružni tokovi u ulici Džemala Bijedića i ulici Safeta Zajke u Buća Poto

NAJNOVIJE