Close

Ekipe “Lokoma” u akciji uređenja zelenih površina izvan stambenih blokova koje ne održava KJKP “Park”

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ekipe javnog preduzeća “Lokom” već nekoliko dana rade na čišćenju i uređenju zelenih površina izvan stambenih blokova, uz riječna korita, saobraćajnice, igrališta i pristupne puteve u novogradskim naseljima, koji su obrasli travom, korovom i šibljem, a niko ih ne održava.

 

Inače, preduzeće “Lokom” održava zelene površine u Centaru “Safet Zajko”, Sportsko – rekreacionom centru “Srce” u Buća Potoku, zatim kružne tokove na području općine Novi Grad, korito rijeke Dobrinjke, kao i pojase uz lokalne saobraćajnice, gdje za tim postoji potreba, ali i pojase uz magistralne ceste, gdje upravitelji nažalost ne vrše svoju obavezu održavanja, kao što su ulice Safeta Zajke i Safeta Hadžića.

 

Održavanje zelenih površina unutar naselja i uz glavne gradske saobraćajnice, obaveza su kantonalnog javnog komunalnog preduzeća “Park”.

 

Protekle sedmice ekipe “Lokoma” radile su na uređenju korita i zelenog pojasa uz riječno korito Dobrinje, nizvodno od granice sa manjim bh. entitetom do spoja sa općinom Ilidža, gdje su vršili košenje i uklanjanje trave, te uklanjanje otpadaka koje građani ostavljaju iza sebe. Nakon toga, nastavili su uređenje površina uz magistralne saobraćajnice, kružne tokove, pristupne puteve, prilaze mjesnim zajednicama i drugim objektima od javnog značaja. Radili su na uklanjanju i odvozu otpadaka, košenju trave pored lokalnih saobraćajnica, potkresivanju drveća i žive ograde uz pristupne puteve, te zalijevanju cvijetnih površina.

 

Danas su radnici “Lokoma” kosili travu na prostoru oko sportskog igrališta u ulici Potur Šahidijina i spomen – obilježja ubijenoj djeci MZ “Alipašin Most -1”, te uz cestu u ovom dijelu naselju.

 

Također, uređene su površine uz magistralne ceste u ulici Safeta Zajke, od ulica Esada Midžića do Smaje Šikala, u Boljakovom Potoku, zatim pojas uz ulicu Safeta Hadžića, u Švrakinom Selu, prostor oko mjesnih zajednica “Briješće” i “Naselje heroja Sokolje”, kao i kružni tokovi na Mojmilu, LOT-u 2 C, te kružni tokovi u ulici Džemala Bijedića i ulici Safeta Zajke u Buća Poto

NAJNOVIJE

Obilježavanje godišnjice deblokade Dobrinje

Jedinstvena organizacija boraca “Unija veterana Novi Grad Sarajevo” svake godine obilježava 2. septembar kao Dan godišnjice deblokade Dobrinje. Cijele 1992. godine odvijale su se borbe