Close

Izložba fotografija „Alija Izetbegović – Između Istoka i Zapada“ otvorena u Galeriji Općine Novi Grad

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

U Galeriji Općine Novi Grad otvorena je izložba pod nazivom „Alija Izetbegović – Između Istoka i Zapada“ kojom JU Muzej „Alija Izetbegović“ simbolično obilježava 95. godišnjicu od rođenja prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine.

Otvaranju su prisustvovali članovi porodice rahmetli predsjednika Predsjedništva RBiH, odnosno sve troje njegove djece, sin Bakir Izetbegović, član Kolegija Doma naroda PS Bosne i Hercegovine i predsjednik SDA i kćerke Lejla i Sabina, što je rijetko u javnosti.

Prisutnim gostima dobrodošlicu je poželio načelnik Semir Efendić istakavši da Općina Novi Grad ima dugogodišnju saradnju sa JU Muzej „Alija Izetbegović“.

„Naziv izložbe „Alija Izetbegović – Između Istoka i Zapada“ odmah me asocira na njegovu knjigu „Islam između Istoka i Zapada“. Ne znam da li je neka knjiga u mom životu, na mene ostavila toliki utisak, to slaganje pojmova koje čovjek na vrijeme posloži u životu veoma je važno. Posebno njegova razmatranja odnosa između kulture i civilizacije koje se često u interpretacijama izjednačavaju, ili njegovi pogledi na islamsku filozofiju života u poređenju sa drugim religijama, nešto su što nikada neću zaboraviti“, rekao je načelnik Efendić.

Izložba na 40 hronološki poredanih panela prikazuje politički i privatni život Alije Izetbegovića, njegov lik, djelo i ideje za koje se zalagao i borio tokom svog života.

„Smatram da je izložba jako značajna iz razloga što će posjetitelji po prvi put imati priliku da vide neke fotografije koje su pronađene u porodičnoj arhivi. Znamo da je Alija Izetbegović imao turbulentan život, živio je u jednom vremenskom periodu koji je bio izuzetno izazovan i specifičan. Posjetioci će imati priliku da kroz ovu izložbu upoznaju jednu sasvim drugu stranu našeg prvog predsjednika, kroz njegove porodične fotografije, ali i fotografije njegovog političkog i diplomatskog života“, istakla je unuka rahmetli Alije Izetbegovića i direktorica Muzeja “Alija Izetbegović” Nađa Berberović – Dizdarević.

Dodala je da se danas i sutra u Muzeju „Alija Izetbegović“ održavaju dani otvorenih vrata, a ulaz za posjetioce je besplatan.

Na izloženim fotografijama, osim porodičnog i diplomatskog života rahmetli predsjednika, predstavljen je i njegov vjerski aktivizam i sve ono što opisuje njegov život. Prikazane su fotografije iz mladosti, zatim velika posjeta Kataru 1998. godine kada je u Dohi dobio Orden nezavisnosti države Katar, što je jedna od najznačajnijih nagrada. Zanimljivo je da se mogu vidjeti i fotografije koje prezentiraju i njegov lični život, poput njegove prve lične karte, indexa, članske kartice raznih društava i sl.

Izložba se možete pogledati radnim danima do 21. augusta, u periodu od 10:00 do 16:00 sati.

Ulaz je slobodan.

NAJNOVIJE

Obilježavanje godišnjice deblokade Dobrinje

Jedinstvena organizacija boraca “Unija veterana Novi Grad Sarajevo” svake godine obilježava 2. septembar kao Dan godišnjice deblokade Dobrinje. Cijele 1992. godine odvijale su se borbe