Close

Načelnik

Semir Efendić, načelnik sarajevske Općine Novi Grad, rođen je 4. septembra 1983. godine u Goraždu. Osnovnu i srednju školu završio je Sarajevu. Visoku stručnu spremu stekao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, na Odsjeku za  politologiju.

 

 

Zbog visokog prosjeka ocjena, bio je angažovan i kao demonstrator na predmetima “Opća politologija” i “Historija socijalne i političke misli u BiH”. Još u toku dodiplomskog studija započinje sa profesionalnom edukacijom u oblasti političke prakse vezane za procese demokratizacije Jugoistočne Evrope i integracije regiona u Evropsku uniju. U organizaciji Robert Šuman Instituta prošao je seriju edukacija kroz ciklus “Mladi lideri Jugoistočne Evrope” koja je obuhvatala različite teme iz pomenutih oblasti, a održavala se u gradovima Evropske unije kao što su Beč, Brisel, Štokholm, Budimpešta…

 

 

Prekretnica u njegovom naučnom i poslovnom napredovanju, svakako je odlazak u Maleziju 2009. godine na Postdiplomski studij Univerziteta Malaya u Kuala Lumpuru, koji se se ubraja među 100 najboljih Univerziteta u svijetu.

 

 

“Zbog izuzetnih rezultata u toku studiranja dobio sam stipendiju Ministarstva za visoko obrazovanje Vlade Malezije i uspješno završio studij na engleskom jeziku. Tema mog magistarskog rada bila je komparativna usporedba političkih sistema Bosne i Hercegovine i Malezije, kroz prizmu etničkih odnosa u društvima, stabilnosti i ekonomskog razvoja. Važnim segmentom mog boravka u Kuala Lumpuru smatram i uspostavljanje kontakata sa uspješnim ljudima iz čitavog svijeta, a naročito Jugoistočne Azije i Bliskog Istoka”, kaže Efendić.

 

 

Veoma važno radno iskustvo i znanje stekao je u periodu od 2007. do 2009. godine u Ministarstvu obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo, a uporedo sa postdiplomskim studijem 2009. godine započeo je radni angažman u privatnoj kompaniji MAC”s Medical.

 

 

U Stranci demokratske akcije i Asocijaciji mladih SDA aktivan je još od 2001. godine, gdje je angažovan kao potpredsjednik Općinskog odbora SDA Novi Grad Sarajevo. Za predsjednika Asocijacije mladih SDA Novi Grad Sarajevo izabran je 2010. godine, a od februara 2012. godine član je i Izvršnog odbora KO SDA Sarajevo.

 

“Vjerujem da je Općina Novi Grad Sarajevo strateški najvažnija općina u Bosni i Hercegovini zbog najvećeg ljudskog potencijala smještenog u glavnom gradu države i da je stanje u kome se ova općina nalazi daleko ispod mogućnosti i potreba njenih građana. Neophodno je da se prostor općine Novi Grad u budućnosti organizuje tako da bude u funkciji građana koji u njoj žive, kako bi prije svega zadovoljili svoje ekonomske potrebe, a zatim i sve druge potrebe života modernog čovjeka u 21. vijeku”, kazao je Efendić još u svom prvom mandatu.

 

 

Na posljednjim Lokalnim izborima 2016. godine  Semir Efendić je po drugi put postao načelnik općine Novi Grad Sarajevo osvojivši preko 30.000 glasova.

 

Tridesetsedmogodišnji načelnik kaže kako je ponosan na svoju vjeru, porijeklo i domovinu. Obrazovan je, odlučan, iskren i otvoren.

 

 

Podrška građana Novog Grada na posljednjim lokalnim izborima reakcija je na politički pristup kojem je u fokusu bio program rada. Taj program rada građanima je predstavljen 2012. godine kada je dobio podršku da kao načelnik vodi najveću općinu u državi. Građani su u prvom mandatu prepoznali fokusiranost i rezultate na realizaciji  programa “Pokrenimo Novi Grad zajedno” i to su nagradili velikom podrškom na izborima.

 

 „Ima naravno još puno posla koji treba uraditi u raznim oblastima i mi nastavljamo realizaciju projekata koji su dio programa “Novi Grad 2020”.Smatram da je politika ozbiljna i odgovorna djelatnost kojom se moraju baviti kompetentni i stručni ljudi, što je, kao i u svakoj drugoj djelatnosti, osnovni preduslov postizanja dobrih rezulatata“, kazao je Efendić naglašavajući kako je uvjeren da kako se pokrenula općina Novi Grad Sarajevo može pokrenuti i država Bosna i Hercegovina!

 

Na Općim izborima 2018. godine, Semir Efendić  je bio nosilac liste SDA za Skupštinu Kantona Sarajevo, predstavljajući izborni program „Pokrenimo Sarajevo zajedno“ te je osvojio 30.724 glasa.