Close

Nastavljena rekonstrukcija vodovodne mreže u naselju Sokolje

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Unatoč pandemiji koronavirusa koja je zahvatila našu, kao i većinu zemlja u svijetu, epidemiološka situacija nije zaustavila realizaciju projekata na području općine Novi Grad, a građevinska operativa izvodi radove na infrastrukturnim projektima koji se implementiraju na širem prostoru ove lokalne zajednice.

 

U Naselju heroja Sokolje nastavljena je rekonstrukcija stare dotrajale distributivne vodovodne mreže, radovi su uslijedili nakon što je prethodno urađeno proširenje ulice Numan-paše Ćuprilića, glavne saobraćajnice u ovom naselju.

 

Trenutno se radi na polaganju oko 300 metara novog distributivnog cjevovoda, radovi se izvode od spoja sa ulicom Zaima Imamovića do ulice Alije Prijepoljca Cunija, gdje će novoizgrađeni cjevovod biti spojen na ranije urađeni, a čime će biti kompletirano više od  kilometar i 200 metara  obnovljene vodovodne mreže u naselju Sokolje.

 

U sklopu ovih radova vrši se polaganje visokokvalitetnih daktilnih cijevi DN150, izrada podzemnih hidranata i čvorišta sa sporednim ulicama, te izrada kućnih priključaka.

 

Prije početka radova, urađeni su privremeni priključci stambenih objekata na vodovodnu mrežu kako bi se mještanima ovog naselja osiguralo neometano vodosnabdijevanje.

 

Rekonstrukcija vodovodne mreže u ovom dijelu naselja, nastavak je projekta rekonstrukcije vodovodne mreže  koja je krajem prošle godine urađena u ulici Zaima Imamovića do spoja sa ulicom Avde Palića u Zabrđu, čija je ukupna dužina 900 metara, a vrijednost investicije 342.810 KM.

 

Ovim radovima obezbijedit će se kvalitetnije snabdijevanje vodom naselja, a u narednom periodu slijedi skidanje starog asfalta, uređenje podloge trase, proširenje ulice u ranije urađenim gabaritima, te asfaltiranje saobraćajnice u punom profilu.

 

Općina Novi Grad kontinuirano radi na izgradnji i rekonstrukciji vodovodno – distributivne mreže u ovom dijelu općine, budući da je vodovodna mreže na ovom području duži period bila u jako lošem stanju, zbog čega je dolazilo do čestih kvarova i curenja vode po cesti.

 

Osim ovih radova,, rekonstrukcija još 350 metara dotrajalih instalacija u gornjem dijelu naselja, urađena je u 2015. godini, a za te radove iz općinskog budžeta izdvojeno je 75.000 KM.

 

NAJNOVIJE

Obilježavanje godišnjice deblokade Dobrinje

Jedinstvena organizacija boraca “Unija veterana Novi Grad Sarajevo” svake godine obilježava 2. septembar kao Dan godišnjice deblokade Dobrinje. Cijele 1992. godine odvijale su se borbe