Close

Nova horizontalna i vertikalna signalizacija na još 60 parkinga u općini Novi Grad Sarajevo

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Na području općine Novi Grad u toku je izrada nove horizontalne i vertikalne signalizacije na parkinzima u naseljima Dobrinja, Saraj Polje, Mojmilo, Švrakino Selo, Alipašino Polje, Otoka, Hrasno i Čengić Vila.

 

Na 60 parkinga izvršit će se iscrtavanje parking mjesta, postavljanje vertikalne saobraćajne signalizacije, te obilježavanje parking mjesta za osobe sa invaliditetom, kao i obilježavanje pješečkih prelaza i polja za usmjeravanje kretanja saobraćaja. Radove izvode građevinske firme SACOM d.o.o Sarajevo i PRO VIA d.o.o. Bijeljina.

 

Na parkinzima se vrši postavljanje plastične horizontalne signalizacije, iscrtavanje parking mjesta i pješački prelazi, obilježavaju se hladnom plastikom, koja ima produženu i znatno veću garanciju u odnosu na običnu boju, a uporedo sa tim, vrši se i postavljanje saobraćajnih znakova refleksije čiji je vjek trajanja od 10 do 12 godina.

 

Proteklih dana završeni su radovi na obilježavanju mjesta za parkiranje na parkinzima na Dobrinji, a pri kraju je obilježavanje parking mjesta u naselju Alipašino Polje. Vertikalna signalizacija postavljena je u naseljima Otoka, Hrasno, Čengić Vila, Alipašino Polje, Saraj Polje i u Olimpijskom Selu.

 

Za navedene radove iz općinskog budžeta izdvojeno je 399.896 KM.

 

Općina Novi Grad Sarajevo u prošloj je godini započela nekoliko projekata koji se odnose na uređenje i obnovu zapuštenih parkinga koje niko ne održava, i uvođenje više reda u samo parkiranje vozila. Prije svega sanirana su oštećenja na 58 parkinga u naseljima Dobrinja, Mojmilo, Saraj – Polje, Alipašino Polje, Otoka i Čengić Vila, nakon čega je na 26 velikih parkinga postavljena plastična horizontalna signalizacija sa vijekom trajanja i do pet godina, te modernizacija javne rasvjete.

 

Osim navedenog, nastavljena je i izgradnja novih parkinga u urbanim naseljima kako bi se osiguralo više mjesta za parkiranje u naseljima koja su projektovana i građena u vrijeme kad je u Sarajevu bilo znatno manje automobila.

NAJNOVIJE

Obilježavanje godišnjice deblokade Dobrinje

Jedinstvena organizacija boraca “Unija veterana Novi Grad Sarajevo” svake godine obilježava 2. septembar kao Dan godišnjice deblokade Dobrinje. Cijele 1992. godine odvijale su se borbe