Close

Obilježavanje godišnjice deblokade Dobrinje

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Jedinstvena organizacija boraca “Unija veterana Novi Grad Sarajevo” svake godine obilježava 2. septembar kao Dan godišnjice deblokade Dobrinje.
Cijele 1992. godine odvijale su se borbe za odbranu ovog naselja, koje je za srpsko-crnogorskog agresora imalo izuzetan geostrategijski značaj. Uz ovo naselje je Sarajevski aerodrom i kasarna “Slaviša Vajner Čiča”, u kojoj je, početkom 1992. godine bilo stacionirano mnogo vojne tehnike, naoružanja, municije, kao i vojnika JNA i dobrovoljaca iz Srbije i Crne Gore. Preko stotinu dana naselje Dobrinja je bilo potpuno odsječeno od susjednih novogradskih naselja.
Današnje okupljanje veterana rata sa Dobrinje, predstavnika Općine Novi Grad Sarajevo, boračkih udruženja, političkih partija, učenika Osnovne škole Osman Nuri Hadžić i drugih bilo je jasna poruka da se nikada ne smije ponoviti zlo koje je naneseno stanovnicima ovog naselja i svima onima koji su na bilo koji način branili svoju državu. Okupljeni, među kojima je bila i delegacija Općinske organizacije SDA Novi Grad Sarajevo, prisjetili su se onih koji su herojski poginuli braneći ovo herojsko naselje 2. septembra 1992. godine, a to su: MARKO ĐURIĆ, FADIL PLOSKA, ZORAN MILIČEVIĆ, NEDŽAD ALIHODŽIĆ, MUHAREM KALAMUJIĆ I MEHMED HADŽIKARIĆ.
U odbrani Dobrinje navedenog datuma su teže ili lakše ranjena 24 borca Dobrinjske brigade. Ostaje nam da se sjećamo bitaka i žrtava koje su pale kako bi nove generacije živjele u miru i sa ponosom i zadovoljstvom izgrađivale svoju jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu. PAMTIMO I OPOMINJIMO !

 

NAJNOVIJE

Kratka pamet Stranke za BiH

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić sinoć je iskritikovao vlast u FBiH zbog odnosa prema projektu Blok 7 TE u Tuzli. Efendić je bez sumnje