Close

OO SDA Novi Grad: Pozivamo političke partije da prestanu zamajavati javnost pričama o izbornim krađama, upravo one su propustile da popune 150 članova biračkih odbora

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Stranke opozicije koje imaju dva ili tri vijećnika i minorne su u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo (SDP, Naša stranka, Narod i pravda i SBB ) ponovo neargumentovano pokušavaju prikriti svoj nerad i loše rezultate, ali i loše namjere pričom o izbornim prevarama. A zapravo, upravo ove političke partije opstruiraju rad Općinske izborne komisije i legitimno provođenje izbornog procesa.

 

Općinska organizacija SDA Novi Grad obavještava javnost da su stranke “Četvorke” zajedno sa poličkim subjektima SBB i Platforma za  progres, propustile da popune biračke odbore za oko150 imena zamjenskih članova, koje su trebale dostaviti za provođenje izbornog procesa, a što je vidljivo iz Rješenja Općinske izborne komisije Novi Grad Sarajevo o imenovanju biračkih odbora broj: 01/02-04 -18023/20, objavljenom 13.10.2020. godine, u kojem  je tačno navedeno koje stranke uopće nisu dostavile prijedloge za zamjenske članove biračkih odbora.

 

Dakle, stranke koje tvrde da imaju veliku podršku i članstva poput NiP – a i SBB – a nisu bile u stanju dostaviti imena zamjenskih članova, dok su Stranka penzionera i druge stranke koje nikada nisu bile parlamentarne u Općinskom vijeću uspjele dostaviti imena zamjenskih članova biračkih odbora. Na taj način pokušava se opstruirati izborni proces, a u isto vrijeme pokušavaju optuživati nekog drugog za njihove loše političke rezultate rada.

 

Osim toga politički subjekti nisu dostavili ni imena članova za rad u mobilnim timovima i prijedloge za dva COVID tima, a bave se samo kritikama, a ne konkretnim radom kao što je rad u biračkim odborima i na taj način doprinose provođenju izbornog procesa.

 

Upravo zbog toga što navedene političke partije nisu dostavile prijedloge za zamjenike biračkih odbora, čija je uloga vrlo važna kod brojanja glasova, i uz naknadna odustajanja njihovih članova,Izborna komisija u zadnji čas mora popuniti ta upražnjena mjesta da bi se održao izborni proces. To politički subjekti prezentiraju kao izbornu krađu, a u stvari su oni ti koji kreiraju takvu situaciju.

 

Građani Novog Grada su prepoznali rezultate rada općinskog načelnika Semira Efendića, a isto tako i drugih općina, što se moglo vidjeti na Općim izborima 2018. godine, kada je kandidat SDA Novi Grad Semir Efendić dobio značajnu podršku glasača i na teritorijama općina u kojima su sasvim druge izborne komisije.

 

Stoga pozivamo političke stranke da prestanu zamajavati javnost, da ne traže opravdanje za svoje loše rezultate i malu podršku od naroda pričama o izbornim krađama i slično, i da se konačno uozbilje, jer je izborni proces ozbiljna stvar, a popuna biračkih odbora zakonska je obaveza stranaka koje se prijave na izbore.

 

 

NAJNOVIJE