Close

OO SDA Novi Grad: Pozivamo političke partije da prestanu zamajavati javnost pričama o izbornim krađama, upravo one su propustile da popune 150 članova biračkih odbora

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Stranke opozicije koje imaju dva ili tri vijećnika i minorne su u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo (SDP, Naša stranka, Narod i pravda i SBB ) ponovo neargumentovano pokušavaju prikriti svoj nerad i loše rezultate, ali i loše namjere pričom o izbornim prevarama. A zapravo, upravo ove političke partije opstruiraju rad Općinske izborne komisije i legitimno provođenje izbornog procesa.

 

Općinska organizacija SDA Novi Grad obavještava javnost da su stranke “Četvorke” zajedno sa poličkim subjektima SBB i Platforma za  progres, propustile da popune biračke odbore za oko150 imena zamjenskih članova, koje su trebale dostaviti za provođenje izbornog procesa, a što je vidljivo iz Rješenja Općinske izborne komisije Novi Grad Sarajevo o imenovanju biračkih odbora broj: 01/02-04 -18023/20, objavljenom 13.10.2020. godine, u kojem  je tačno navedeno koje stranke uopće nisu dostavile prijedloge za zamjenske članove biračkih odbora.

 

Dakle, stranke koje tvrde da imaju veliku podršku i članstva poput NiP – a i SBB – a nisu bile u stanju dostaviti imena zamjenskih članova, dok su Stranka penzionera i druge stranke koje nikada nisu bile parlamentarne u Općinskom vijeću uspjele dostaviti imena zamjenskih članova biračkih odbora. Na taj način pokušava se opstruirati izborni proces, a u isto vrijeme pokušavaju optuživati nekog drugog za njihove loše političke rezultate rada.

 

Osim toga politički subjekti nisu dostavili ni imena članova za rad u mobilnim timovima i prijedloge za dva COVID tima, a bave se samo kritikama, a ne konkretnim radom kao što je rad u biračkim odborima i na taj način doprinose provođenju izbornog procesa.

 

Upravo zbog toga što navedene političke partije nisu dostavile prijedloge za zamjenike biračkih odbora, čija je uloga vrlo važna kod brojanja glasova, i uz naknadna odustajanja njihovih članova,Izborna komisija u zadnji čas mora popuniti ta upražnjena mjesta da bi se održao izborni proces. To politički subjekti prezentiraju kao izbornu krađu, a u stvari su oni ti koji kreiraju takvu situaciju.

 

Građani Novog Grada su prepoznali rezultate rada općinskog načelnika Semira Efendića, a isto tako i drugih općina, što se moglo vidjeti na Općim izborima 2018. godine, kada je kandidat SDA Novi Grad Semir Efendić dobio značajnu podršku glasača i na teritorijama općina u kojima su sasvim druge izborne komisije.

 

Stoga pozivamo političke stranke da prestanu zamajavati javnost, da ne traže opravdanje za svoje loše rezultate i malu podršku od naroda pričama o izbornim krađama i slično, i da se konačno uozbilje, jer je izborni proces ozbiljna stvar, a popuna biračkih odbora zakonska je obaveza stranaka koje se prijave na izbore.

 

 

NAJNOVIJE

Obilježavanje godišnjice deblokade Dobrinje

Jedinstvena organizacija boraca “Unija veterana Novi Grad Sarajevo” svake godine obilježava 2. septembar kao Dan godišnjice deblokade Dobrinje. Cijele 1992. godine odvijale su se borbe