Close

Na današnji dan granatom ispaljenom sa položaja vojske RS iz pravca Nedžarića ubijeno 11 građana

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Na današnji dan, prije 28 godina, oko 12:00 sati sa položaja vojske Republike Srpske, iz pravca Nedžarića, ispaljena je minobacačka granata kalibra 12 mm od čijeg je dejstva poginulo 11 civila, a 53 je teže i lakše ranjeno dok su čekali u redu za hljeb.

 

Polaganjem cvijeća na spomen ploču i učenjem Fatihe delegacija OO SDA Novi Grad Sarajevo danas je odala počast žrtvama masakra na Trgu solidarnosti do broja 14, u naselju Alipašino Polje.

 

Tog kobnog dana ubijeni su: Rifet Bahtić, Jasmin Đozo, Muniba Ganija, Nermin Gušić, Zoran Kafedžić, Sadrija Krasnići, Nadežda Puljić, Daniel Turkelj, Edin Ušanović i dvije neidentifikovane muške osobe.

 

Prisutnima se obratila ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo, Mersa Kustura, koja je poručila da se o zločinima koji su počinjeni treba stalno govoriti, ne zbog prošlosti, nego zbog budućnosti, kako se takav gnusan čin ne bi ponovio.

 

“Ne volim praviti podjele među ljudima, ali osjećam potrebu da spomenem da neprijateljska artiljerija nije birala ni godine, ni spol, niti vjersku ni nacionalnu pripadnost. Za zločine počinjene u Sarajevu Međunarodni sud u Hagu je osudio Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa vojske Republike Srpske na maksimalnu kaznu, doživotni zatvor. Dragomira Miloševića, koji je naslijedio Galića, a koji je nastavio zločine nad Sarajlijama, Sud je osudio na 33 godine. Prvostepeno je osuđen na kaznu doživotnog zatvora i Ratko Mladić, komandant Glavnog štaba vojske Republike Srpske. Ipak, premalo je osuditi par ljudi za patnju svih građana tokom četiri godine opsade, a kamo li za preko 12.000 ubijenih građana i djece i preko 60.000 ranjenih”, kazala je Kustura.

 

Dodala je da se bez obzira na prošlost naša budućnost mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana, da se mora istrajavati na idejama na kojima BiH može i mora opstati, a to su ideje suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije. Međutim, naglasila je, da bi to bilo tako, pravda mora biti zadovoljena i počinioci strašnih zločina, pa i ovog koji danas obilježavamo, moraju biti adekvatno kažnjeni.

Polaganjem cvijeća na spomen ploču, učenjem Fatihe i minutom šutnje počast ubijenim sugrađanima su odali i članovi porodica ubijenih i prijatelji, predstavnici Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća, delegacija Općinskog vijeća Novi Grad, Savjeta Mjesne zajednice “Alipašino Polje A-1” te Unije civilnih žrtava rata KS.

NAJNOVIJE

Obilježavanje godišnjice deblokade Dobrinje

Jedinstvena organizacija boraca “Unija veterana Novi Grad Sarajevo” svake godine obilježava 2. septembar kao Dan godišnjice deblokade Dobrinje. Cijele 1992. godine odvijale su se borbe