Close

Predizborni skup SDA Novi Grad u Zabrđu: “Ono što predlažu drugi kandidati mi smo već uradili”

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Na skupu održanom u Zabrđu OO SDA Novi Grad predstavila je kandidate za načelnika Općine Novi Grad Semira Efendića, nosioca liste Nezira Hadžića i Elzu Gaković, kandidatkinju za Općinsko vijeće. Ovo je ujedno bio i prvi skup na kojem su predstavljeni svi kandidati, a koji je održan na otvorenom u skladu sa svim važećim epidemiološkim mjerama.

 

Dolaskom načelnika Efendića na čelo Općine Novi Grad, Zabrđe je bilo naselje u kojem je nedostajalo gotovo sve. Danas je život u Zabrđu dostojan čovjeka, ucijevljen je veći dio Lepeničkog potoka, koji je stanovnicima ovog naselja predstavljao dugogodišnji problem. Asfaltiran je gornji dio ulice Avde Palića, koji je spojen sa Naseljem heroja Sokolje i ulicom Zaima Imamovića, a u toku su radovi na preostalom dijelu te ulice. U gornjem dijelu naselja je završena izgradnja vodovodne mreže, a u planu je da se rade i donji dijelovi naselja.

 

“Ono što predlažu drugi kandidati, mi smo već uradili”, poručeno je sa skupa u Zabrđu.

 

Prisutnima se obratila Elza Gaković, koja je bila vijećnica u mandatnom periodu 2016 – 2020. godine u OV Novi Grad, te je kandidatkinja na listi SDA Novi Grad za predstojeće Lokalne izbore.

 

Kazala je da je nemoguće uporediti Zabrđe 2011.i 2020. godine, jer tada nije postojalo igralište na kojem se održao današnji skup, stanovnici nisu imali vode, putevi su bili u katastofalnom stanju, a komunalna infrastruktura užasna.

 

„Jedno je ime za razvoj Općine Novi Grad – Semir Efendić. Sa ovog mjesta šaljemo jaku poruku, poruku snage onakve kakvu nema niko. Nismo mi završili posao, niti u Zabrđu, niti u Novom Gradu, želimo da ga završimo i nastavimo. Građani Novog Grada, a posebno ove mjesne zajednice nisu zaboravili kako je bilo kada nismo imali vodu, to je bio jedan od najvećih problema ove mjesne zajednice, koji je jedino rješavao ovaj čovjek“, rekla je Gaković i dodala da se jedino načelnik Efendić bavio problemima poput Lepenice i deponije, kojima se niko drugi nije htio baviti.

 

Nosilac liste za OV Novi Grad, Nezir Hadžić se prisjetio svog prvog dolaska u Novi Grad, prije 20-ak godina. Tada, kazao je, u Zabrđu nije postojalo apsolutno ništa.

 

„Mandati prolaze, ali morate priznati da je učinak ove općinske administracije sigurno nešto više i od našeg vremena. Danas gledamo Zabrđe u jednom potpuno drugom obliku, kao naselje koje je dostojno čovjeka, infrastruktura se gradi, voda, kanalizacija…“, rekao je Hadžić i pozvao pristune da podrže listu predvođenu načelnikom Efendićem i njim u punom kapacitetu.

 

 

Prisutnima se obratio i kandidat za načelnika Općine Novi Grad, aktuelni i budući načelnik Semir Efendić. Kazao je da se sa svojim saradnicima trudio prethodnih godina da Zabrđe bude što ljepše, da se u njemu uradi što više infrastrukture koja je nedostajala, a nedostajalo je skoro sve.

 

„Imao sam jedan slučaj u Briješću, kada sam došao u jednu ulicu, pa jedan domaćin kaže: “ načelniče nama fali sve”. Slično je bilo i u Zabrđu. Stvarno je skoro sve nedostajalo prije nekih osam godina“, prisjetio se Efendić.

 

U budžetu Novog Grada 2012. godine za kapitalne projekte bilo je izdvojeno 8 miliona KM, dok je 2019. godine za tu namjenu izdvojeno 24 milona KM.

 

„Budžet Novog Grada je dovoljan, pa jeste kad smo ga mi uduplali, kad smo povećali budžet sa 20 na 46 miliona maraka. I zato je Novi Grad drugačiji od svih općina, jer uložiti 24 miliona u infrastrukturu, za kojom vape sva naša naselja, ne može da se ne vidi“, rekao je Efendić i dodao:

 

„Drugi pričaju samo kako raspodijeliti, a kako skupiti to je posebna tema. Međutim, u Općini mora biti neko ko zna kako se puni budžet, jer to nije neka kamara koja stoji na jednom mjestu i dođe neko da je troši. Budžet je samo plan koji treba realizovati i u punjenju i u pražnjenju. Treba zaraditi, pa utrošiti. Oni ne razumiju da kada se dešava neki razvoj na Otoci, da se od tih sredstava gradi voda u Dobroševićima“, kazao je Efendić.

 

Dok u Evropi, pa i nekim bh. gradovima poput Goražda i Zenice, Općina upravlja ambulantama i domovima zdravlja u Sarajevu to nije slučaj.

 

„Žao mi je što kao Općina ne možemo da rješavamo neke stvari što su na nivou Kantona. Prvo zdravstvo, koje smo tražili da nam prebace sa nivoa Kantona. Ja garantujem da bi daleko bolje funkcionisali. Teško nam je kada vidimo da su ambulante koje smo izgradili zatvorene“, kazao je Efendić i dodao da se nada da će uz podršku svojih sugrađana uspjeti da se zajedno izbore za više prava kada je u pitanju Kanton Sarajevo.

 

Oni koji ne rade, kazao je, mogu da se izvlače sve dok niko ne radi. Čim neko počne da radi, onda se vidi onaj ko ne radi.

 

“Zbog toga su brojni nastraji na nas i pokušaji da se mi zaustavimo, ali nama su najbolje oružje i najbolja metoda rada izbori“, poručio je Efendić.

 

Osvrnuo se i na stavku iz programa kandidata tzv. „Četvorke“, koji kaže da će staviti u funkciju rezerovar Sokolje.

 

„Mi smo taj rezervoar napravili, doveli do njega vodu iz Osijeka, prokopali cijelo Sokolje za pumpnu stanicu i potisne cjevovode, sve završili i čekamo Vodovod, jer je to njihov sistem, oni trebaju da odrede zone koje će biti priključene“, zaključio je Efendić.

NAJNOVIJE