Close

SAFET HADŽIĆ – HEROJ NAŠEGA BEDRA ‘92 – ‘95

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Danas je 18. april 2022. godine.
Na današnji dan, 18. aprila 1992.godine, u pokušaju izuzimanja naoružanja iz fabrike “PRETIS” u Vogošći za potrebe odbrane naše zemlje, poginuo je Safet Hadžić – prvi predsjednik OO SDA Novi Grad Sarajevo. U toj su akciji poginuli i njegovi saborci Sead Velić, Nermin Zeljković, Fahrudin Čavčić, Almir Islamović i Senad Ćirić.
U vrijeme pogibije Safet je obavljao dužnost predsjednika Kriznog štaba Patriotske lige za regiju Sarajevo. Posthumno mu je dodijeljen čin brigadnog generala Armije R BiH, ratno priznanje “Zlatni ljiljan” (1992) te Orden heroja oslobodilačkog rata (1994).
Pripadao je plejadi najistaknutijih patriota naše Domovine i krugu neposrednih saradnika prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i osnivača SDA Alije Izetbegovića – krugu onih velikana u čijim je srcima ponikla i čijim je životima trajno ovjerena i ovaploćena ideja nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine, zemlje slobodnih i ravnopravnih građana i naroda.
Još 1991.godine, kada je većina predstavnika “intelektualne elite” našeg društva zatvarala oči i uši pred nadolazećim zlom agresije na našu zemlju, Safet Hadžić, časni građanin bez visokih akademskih titula, pozivajući narod na čvrsto jedinstvo, glasno je upozorio: “Živote ćemo svoje za Bosnu dati!”
I doista je, doslovno među prvima, lično posvjedočio istinitost tih svojih riječi!
Mogao je to učiniti samo čovjek koji je već dobio sve bitke sa sobom, prošao svoj unutarnji Bedr i hrabro se žrtvovao za vrijednosti bez kojih život nije dostojan čovjeka. Za iste one vrijednosti za koje su potom živote dali desetine hiljada časnih šehida i palih branitelja naše Domovine i zahvaljujući kojima je Svemogući Stvoritelj pomogao našem pokoljenju branitelja da odnesemo veliku pobjedu na Bedru našega vremena od 1992-1995.
Božijim određenjem i neupitnom simbolikom koja razumne snažno podsjeća i uči, dogodilo se da je baš danas, 18. aprila 2022.g. i godišnjica Bitke na Bedru (17. Ramazan 2. godine po Hidžri, odnosno 624.g. po rođenju Isa a.s.), koja, poput Bedra našega doba, simbolizira bitku izmedu vjernika i nevjernika, istine i zablude, dobra i zla.
I naš simbolički, kao i onaj stvarni Bedr, svjedoče da se čvrstom vjerom u Gospodara Svjetova, u ono što je dobro, ispravno, istinito i pravedno, može poraziti i daleko naoružaniji i brojniji neprijatelj!
Herojima našega Bedra, Safetu Hadžiću i svim našim časnim šehidima i poginulim braniteljima naše zemlje, svi mi dugujemo svoj opstanak i svoju slobodu.
Mi koji ponosno slijedimo političku ideju Alije Izetbegovića i Safeta Hadžića, koračajući čvrsto pod zastavom SDA, nosimo i poseban emanet – da vrijeme i prilike koje su pred nama iskoristimo za čvrsto zbijanje redova i jačanje našega jedinstva.
Jer, u jedinstvu je sva naša snaga!
U jedinstvu je svaka naša pobjeda!
U našem jedinstvu je jedina sigurnost naše jedine Domovine!
Iste one koju su cijeloga života sanjali i kojoj su živote svoje podarili heroji poput Safeta Hadžića!
Neka je vječni rahmet svim časnim šehidima i palim braniteljima Bosne i Hercegovine.
OO SDA NOVI GRAD SARAJEVO
Povjereništvo

NAJNOVIJE

Obilježavanje godišnjice deblokade Dobrinje

Jedinstvena organizacija boraca “Unija veterana Novi Grad Sarajevo” svake godine obilježava 2. septembar kao Dan godišnjice deblokade Dobrinje. Cijele 1992. godine odvijale su se borbe