Close

Semir Efendić: Tražili smo i tražimo da se domovi zdravlja daju općinama na upravljanje

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Drugi lokalni skup OO SDA Novi Grad i predstavljanje kandidata za predstojeće Lokalne izbore iz MZ “Briješće” i izbornog programa “Nastavljamo zajedno” održano je u nedjelju, u skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama.

 

Prilikom obraćanja prisutnima  načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić osvrnuo se na poteze Skupštine i Vlade KS zbog kojih najviše ispaštaju građani.

 

Rekao je da Općina Novi Grad ima budžet od 46 miliona KM u ovoj godini, da se 2/3 budžetskih sredstava vraća ili usmjerava prema građanima, 50 posto budžeta ide u kapitalne projekte širom Novog Grada, nekih 25 posto se usmjerava na tekuće trnsfere, stipendije, podrške za sportske klubove, socijalne programe, programe podrške boračkoj populaciji, pomoć u liječenju teško oboljelih građana, vantjelesnu oplodnju i sl.

 

Naglasio je da Kanton Sarajevo, kao nivo vlasti iznad općinskog, ima budžet od milijardu KM, a isplanira između 10 i 15 posto budžeta za kapitalne projekte, ali da se ni ta sredstva ne utroše zato što to treba znati uraditi.

 

Efendić je istaknuo da je teško raditi projekte u Kantonu ovakom kakav jeste, te da cijelo ljeto ne radi pet ambulanti u Novom Gradu, jer nemaju dovoljno ljudi, a ljudi nemaju zato što ih ne smiju da prime, jer je neko donio moratorij i tako je u skoro svakoj oblasti.

 

“Država je ozbiljna stvar, ne zna to svako raditi, a kada svako misli da zna voditi državu imamo ovakvo stanje. Ja mislim da smo mi pokazali kako se može raditi i voditi posao na jednom nivou organizacije države. Ono što smo radili sami uvijek je išlo jednostavno i brzo, ali kada dođemo u situaciju da nešto trebamo raditi u saradnji sa Kantonom, onda je rezultat problematičan”, naveo je Efendić i dodao:

 

“Ja sam za zdravstvo pokrenuo inicijativu i tražim da nam daju domove zdravlja na upravljanje. Sigurno bi daleko bolje funkcionisali kada bi općine bile nadležne za naše domove zdravlja. Direktor JU “Dom zdravlja” KS kad bude izabran, on nikad ne ode u Rajlovac, niti zna gdje je ambulanta u Rajlovcu. To je institucija koja ima 2.500 – 3.000 uposlenih, vrlo neefikasna. Mi im napravimo dom zdravlja na Otoci, novu ambulantu u Bojniku, oni je zaključaju, zato što nemaju ljudi, a građani plaćaju zdravstveno osiguranje”, rekao je Efendić.

 

To je tako zato što neko ne zna da radi svoj posao, zato što neko ko bi trebao da donosi zakone, donosi zaključke.

 

“Ali u svemu tome mislim da smo uspjeli svoj dio posla dobro uraditi”, zaključio je Efendić.

NAJNOVIJE