Close

SVJETSKI DAN HIDŽABA – 1. FEBRUAR

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Članice Povjereništva organizacije Žene SDA OO Novi Grad Sarajevo (u daljem tekstu Povjereništvo) na tribini u Vogošći.
Grupu članica Povjereništva predvodila predsjednica Povjereništva Amela Kalkan .
Na tribini, povodom Svjetskog Dana hidžaba, organiziranoj u sali OV Vogošća, upriličena je prigodna tribina. Uvodničarke bile: prof. Adisa Penjo Jildizlar i Elmedina Muftić.
Dan, koji se obilježava od 2013. godine, na prijedlog američke studentice Nazme Khan, porijeklom iz Bangladeša, poprimio je podršku širom svijeta. Nakon terorističkog napada na Svjetski trgovački centar, mnoge žene koje su se odjevale prema islamskim vjerskim propisima, doživljavale su razne neprijatnosti i šikaniranja. Njihovi američki sugrađani su ih doživljavali kao potencijalne prikrivene teroriste.
Cilj je pomoć ženama da se bore za vjerske slobode i da se odijevaju i žive u skladu sa svojim uvjerenjima (i ne samo muslimanke).
Ovom prigodom, nije se govorilo samo o vjerskim slobodama već i o pravima žene na izbor, na njegovanje njene posebnosti, njene uloge kao temelja porodice, njene zastupljenosti u društvenom, kulturnom i političkom životu svake zajednice. Biološka i anatomska posebnost žene daje joj za pravo da se odjeva na način koji štiti i čuva tu njenu posebnost. U interakciji uvodničarki i učesnica na tribini, čulo se mnoštvo afirmativnih mišljenja i stavova, što potvrđuje snagu Bošnjakinje da odgovori na sve izazove savremenog društva.

NAJNOVIJE

Obilježavanje godišnjice deblokade Dobrinje

Jedinstvena organizacija boraca “Unija veterana Novi Grad Sarajevo” svake godine obilježava 2. septembar kao Dan godišnjice deblokade Dobrinje. Cijele 1992. godine odvijale su se borbe