Close

Usvojena Odluka o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana “Dobrinja”- izgradnja “Tenis parka Sarajevo”

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo, na sjednici održanoj 25. juna, usvojilo je Odluku za pristupanje izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana “Dobrinja”- izgradnja “Tenis parka Sarajevo”.

 

Ovom Odlukom stvaraju se planske pretpostavke za izgradnju “Tenis parka Sarajevo” sa otvorenim i zatvorenim, teniskim terenima, terenima za mini tenis, svlačionicama, prostorom za fitnes, trim stazom, učionicama i drugim pratećim sadržajima.

 

Predviđeno je da prijedlog regulacionog plana bude završen do augusta ove godine, a nakon upoznavanja građana sa prijedlogom plana putem javne tribine, u septembru ove godine plan bi trebao biti dostavljen Općinskom vijeću na razmatranje i usvajanje.

 

Izmjenama RP predviđeno je da se “Tenis park Sarajevo” gradi na površini od 1,9 hektara, na prostoru mjesne zajednice “Dobrinja – B” tačnije preko puta Međunarodnog aerodroma Sarajevo, uz XII transverzalu.

 

Obzirom da Sarajevo nema prateću infrastrukturu za tenis, posebno za treniranje tokom zime i održavanje teniskih turnira koji zahtijevaju cjelodnevni, ali i višednevni boravak, neophodno je izgraditi veliki teniski centar, koji bi zadovoljio sve svjetske propise i normative.

 

Prvi teniski centar ovakve vrste gradio bi se na Dobrinji, a koncipiran je tako da može odgovoriti potrebama najsavremenijih trenažnih procesa, gdje se mogu organizirati turniri najvišeg svjetskog ranga.

 

Centar bi imao veliku salu za treninge, učionice za mlađi uzrast, restoran, smještajne kapacitete za igrače, pet otvorenih, tri teniska terena zatvorenog tipa, dva terena za mini tenis izgrađena po svjetskim normativima, prostor za dnevni boravak, salu za fitnes, restoran, bar i sl. Također, projektom su predviđene i prostorije (uredi) za rukovodstvo centra, tenis šop, kao i drugi sadržaji koji mogu zadovoljiti cjelodnevni boravak na terenu.

NAJNOVIJE

Obilježavanje godišnjice deblokade Dobrinje

Jedinstvena organizacija boraca “Unija veterana Novi Grad Sarajevo” svake godine obilježava 2. septembar kao Dan godišnjice deblokade Dobrinje. Cijele 1992. godine odvijale su se borbe