Close

VRIJEME UCJENA JE PROŠLO!

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Pravi je trenutak da se uputi poruka onima koji prijete opstanku Bosne i Hercegovine, kao i onima koji prijete blokadom izbora, vlada i parlamenata u našoj zemlji – vrijeme ucjena je prošlo!!
Legalni organi i rukovodstvo Republike BiH, rukom predsjednika Predsjedništva R BiH Alije Izetbegovića potpisali su Vašingtonski sporazum. Zašto je potpisan pitajte, naprimjer, stanovnike Gornjeg Vakufa ili Mostara koji su u to vrijeme stradavali pod teškom artiljerijskom vatrom HVO i Hrvatske vojske.
Isto tako, legalni organi Republike BiH, rukom našeg časnog predsjednika Alije Izetbegovića, potpisali su i nepravedni Dejtonski mirovni ugovor, pod dojmovima svježih rana Srebrenice, Žepe i drugih gradova.
U ime mira i života u našoj zemlji potpisali smo te sporazume čineći velike ustupke i kompromise. Danas se odjednom sljedbenicima politika oružane agresije na BiH ti sporazumi više ne dopadaju.
Nekada se SNSD-ov kadar Sredoje Nović, jedan od osnivača SIPA-e, hvalio da je samo u jednom mandatu Parlament BiH usvojio 42 zakona i strategije na prijedlog njegovog ministarstva. Sada taj isti Nović sa svojim kolegama iz Kluba Srba u Domu naroda Parlamentarne Skupštine BiH bojkotuju čak i dolazak na sjednice.
Šta se to, gospodo, u međuvremenu tako dramatično promijenilo?
Potpisivali ste sporazume, donosili zakone, upravljali državnim budžetima, zapošljavali kadrove za solidne plate i sada odjednom ništa ne važi i ništa ne valja!
Ubiše javnost pričom o “legitimnom predstavljanju” ljudi iz HDZ, a javnost ne pamti da je neko izvan HDZ-a ikada bio ministar finansija i trezora BiH. I danas tu funkciju obavlja Vjekoslav Bevanda, a čak mu i pomoćnik ministra za budžet nosi prezime Bevanda. Sve Bevanda do Bevande! A ugroženi!!?
Jeste li se ikada zapitali, gospodo, šta je sa legitimnim predstavljanjem Bošnjaka u Vladi entiteta RS!? Jesu li Džerald Selman, Alen Šeranić ili Denis Šulić legitimni predstavnici Bošnjaka u organima entiteta RS?
Zar posljednji legitimni Bošnjak u Vladi RS nije bio rahmetli Omer Branković!? A onda je Milorad Dodik pronalazio svoje Bošnjake koji, kada se izjašnjavaju o dnevnom redu, umjesto dva podižu tri prsta.
Jedino se Bošnjacima u zločinačkoj tvorevini RS i u kantonima gdje vlada Čovićev HDZ ne daje Ustavom BiH zagarantirano pravo na izučavanje bosanskog kao maternjeg jezika.
Ako neko ode na sastanke u zgradu Vlade RS, na zidovima će pronaći kalendare s likovima svetaca i druga pravoslavna vjerska obilježja. Brutalno se krše prava Bošnjaka na svakom koraku!
Sjeća li se neko HDZ-ove ministrice obrazovanja u SBK koja je djecu etnički razdvojila u školama poručivši da se “ne mogu miješati kruške i jabuke”?!
Većinski hrvatske sredine u BiH šakom I kapom povlače iz svih budžeta ove zemlje neuporedivo više sredstava nego što im pripada po bilo kojem parametru struke. Tim sredstvima oni pridružuju i ogromna sredstva koja im šalje R Hrvatska. To stvara ogromne razlike u korist životnog standarda građana hrvatske nacionalnosti u odnosu na sve ostale građane! I ko je onda ovdje ugrožen!?
Prebrojte Bošnjake po upravama i javnim preduzećima tamo gdje stoluje HDZ ili u RS-u SNSD. Naravno, pod uslovom da su preživjeli UZP I genocid i da su uopće opstali na tim prostorima.
Pa ko je onda ovdje u BiH zbilja ugrožen!?
Krajnje je vrijeme za one koji danas pregovaraju ili barem stvaraju taj privid, da dublje i krajnje pošteno izanaliziraju pitanje jednakosti u pravima svih nas u ovoj zemlji pa tek onda otvore poštene pregovore.
Suštinsko pitanje glasi: kako to, nakon svih sporazuma i svih ustupaka koje su Bošnjaci činili, nakon stravičnog genocida i drugih masovnih zločina koje su podnijeli i sačuvali svoje dostojanstvo, kreatorima i sljedbenicima agresivnih politika prema BiH danas ne valjaju ranije potpisani sporazumi ili usvojeni zakoni i strategije?!
Odgovor je jasan! Ciljevi dvostruke agresije na Bosnu i Hercegovinu provođene od 1992-1995. nisu ostvareni i to se pokušava učiniti sada!
Zato odmah sada, i jednima i drugima, šaljemo poruku da je vrijeme pritisaka silom prošlo. Patrioti ove zemlje odredili su crvene linije, preko kojih ustupaka nikome neće biti!
Onaj ko koči donošenje modernih zakona i uspostavljanje evropskih životnih standarda najviše šteti sebi. Svi moraju računati s tim da Bosna i Hercegovina i Bošnjaci i drugi patriotski orijentirani građani ostaju tu gdje jesu, svoji na svom, spremni na suživot sa svim normalnim ljudima, ali i spremni da svoj toprak i Domovinu i životima svojim brane.
Neka Dodik svojoj djeci pusti govore koje je ranije držao, kada je bio protiv Radovana Karadžića. I kada je priznavao genocid u Srebrenici.
Neka Dragan Čović upita svoje privrednike gdje najbolje posluju – u Sarajevu, Travniku, Zenici, Tuzli ili negdje drugdje?
Vrijeme je za realne razgovore, a ne ucjenjivacke pregovore. Od 1996.godine do danas, po postojećoj legislativi održano je trinaest izbornih ciklusa, što lokalnih što općih, i nema nijedan razlog da Čović sa svojim bevandama spriječi održavanje izbora 2022.godine, bilo izmjena izbornog zakona ili ne.
OO SDA Novi Grad Sarajevo

NAJNOVIJE

Obilježavanje godišnjice deblokade Dobrinje

Jedinstvena organizacija boraca “Unija veterana Novi Grad Sarajevo” svake godine obilježava 2. septembar kao Dan godišnjice deblokade Dobrinje. Cijele 1992. godine odvijale su se borbe