Close

Završeno montiranje mosta (nadvožnjaka) na 9. transverzali, slijede pripreme za betoniranje i asfaltiranje mosta

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Nakon što je prije nekoliko dana završena najkompleksnija faza izgradnje 9. transverzale, montaža mosta preko željezničke pruge u Boljakovom Potoku, radnici firme Euro – Asfalt završili su montiranje kompletnog mosta na transverzali koja će spajati dva dijela općine Novi Grad.

Kako nam je potvrđeno iz firme Euro-Asfalt, glavnog izvođača radova, u narednim danima slijede pripremni radovi za izlijevanje armirano-betonske ploče kolovoza i pješačkih staza, nakon čega će se raditi asfaltiranje, postavljanje ivičnjaka i zaštitne ograde.

Uporedo sa izvođenjem navednih radova u toku je vraćanje pružnih kolosijeka i kontaktne mreže na stanici Alipašin Most, koje je bilo neophodno privremeno izmjestiti radi montiranja konstrukcije mosta preko željezničke pruge.

Iako se radilo o izuzetno kompleksnom poslu, radnici firme Euro-Asfalt, uz pomoć tri dizalice od 300 i 200 tona u vrlo kratkom roku izmjestili su tri kolosijeka sa kontaktnim vodovima i montirali most preko pruge.

Nakon što se završe radovi na nadvožnjaku, ostaje izgradnja kružnog toka i spoj sa ulicom Safeta Zajke, a u planu je da se i to uradi u ovoj godini. A da bi se završio i taj dio, potrebno je da Skupština Kantona Sarajevo donese određene odluke iz oblasti imovinsko – pravnih odnosa, što bi trebalo biti završeno do početka građevinske sezone. Ukoliko kantonalna Skupština završi taj dio posla, može se očekivati da se u narednoj godini svi poslovi sa spajanjem 9. transverzale završe.

Deveta transverzala najveći je infrastrukturni projekat u oblasti saobraćaja koji se realizira na području najveće općine u Kantonu Sarajevo. Investitori ovog višemilionskog projekta su Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, Direkcija za puteve KS i Općina Novi Grad.

NAJNOVIJE

Obilježavanje godišnjice deblokade Dobrinje

Jedinstvena organizacija boraca “Unija veterana Novi Grad Sarajevo” svake godine obilježava 2. septembar kao Dan godišnjice deblokade Dobrinje. Cijele 1992. godine odvijale su se borbe